Dikişin en önemli noktalarından biri ölçü ve yöntemlerdir. Doğru ölçü alma teknikleri ile eşsiz kıyafetler dikebilirsiniz. Bu yazımızda beden ölçüsü nasıl alınır sorusuna değineceğiz. Göğüs çevresi, bel çevresi ölçüsü gibi kıyafet için gerekli ölçüleri alarak vücuda uygun doğru kıyafetler dikebilirsiniz. Tabii ki kıyafet dikerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Kol, omuz, bel ölçülerine göre almanız gereken ölçülerin detaylarını ve ölçü yöntemlerini keşfedelim.
Dikilecek her kıyafetin ölçüsü aynı olmaz. Kıyafetin tarzına, bedene göre doğru ölçü alınmalıdır. Doğru ölçü alma teknikleri ile kıyafetleri doğru şekilde dikebilirsiniz. Diktiğiniz kıyafetin vücuda oturmasını istiyorsanız göğüs, bel, omuz ve kol ölçülerini doğru şekilde almanız gerekir. Peki kıyafet dikerken nelere dikkat etmelisiniz?
Doğru Ölçü Alma Teknikleri Nelerdir?
Dikilecek kıyafete göre doğru ölçü alma teknikleri ile ölçü alınmalıdır. Dikilecek kıyafetin türüne, kişinin bedenine göre ölçü alınmalıdır. Ölçü alınırken kişinin dik durması gerekir. Aksi taktirde ölçüm sırasında hata yaşanabilir. Beden ölçüsü nasıl alınır sorusunun ilk cevabı mezuradır. Mezura ile beden ölçülerini doğru ve eksiksiz şekilde alabilirsiniz.
Ölçü alırken muhakkak almanız gereken ölçü yerleri vardır. Bunlar; göğüs çevresi ölçüsü, bel çevresi ölçüsü, omuz genişliği ölçüsü ve kol uzunluğu ölçüsü olarak karşımıza çıkar. Peki bu ölçüler ile beden ölçüsü nasıl alınır?

Göğüs Çevresi Ölçüsü Nasıl Alınır?
Göğüs çevresi ölçümü kıyafet dikerken olmazsa olmazdır. Elbise veya üst dikiyorsanız muhakkak göğüs çevresi ölçüsü almalısınız. Peki göğüs çevresi ölçüsü nasıl doğru bir şekilde alınır? Öncelikle, mezurayı kişinin sırtının en geniş yerinden ve göğsün en dolgun noktasından yatay olarak geçirmelisiniz. Bu sayede göğüs bölgesini doğru bir şekilde ölçebilirsiniz.
Göğüs çevresi ölçüsü alınırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Ölçü sırasında kişinin çok kasılmaması gerekir. Dik bir şekilde durması önemlidir. Aynı zamanda siz ölçü alırken kişi nefesini tutmamalı, normal nefes alışveriş hızında devam etmelidir. Kıyafetin üst kısmı biraz bol olacaksa aldığınız ölçüden birkaç santimetre bırakabilirsiniz. Birkaç santimetre ile bolluk payı oluşturarak istediğiniz görüntüyü oluşturabilirsiniz.

Bel Çevresi Ölçüsü Nasıl Alınır?
Pantolon, elbise veya bir bluz dikiyorsanız bel çevresi ölçüsü almanız gerekir. Bel çevresi ölçüsü alırken doğru noktadan ölçü almaya dikkat etmelisiniz. Mezura ile vücudun en dar bölgesini sararak ölçmelisiniz. Doğal bel çizgisinin etrafını mezura ile ölçerek bel çevresi ölçüsü alabilirsiniz.
Doğru ölçü alma teknikleri için çok sıkmadan mezura ile ölçmelisiniz. Bel çevresi ölçüsü alırken mezurayı çok sıkmadığınıza emin olun. Kişinin ölçüm sırasında karnını içeri çekmemesi gerekir.

Omuz Genişliği Ölçüsü Nasıl Alınır?
Elbise ve üstler için omuz genişliği ölçüsü de önemlidir. Omuz genişliği ölçüsü alırken iki omuz başı arasına odaklanmalısınız. Mezura yardımı ile iki omuz başı arasındaki mesafeyi ölçmelisiniz. Kol kemiğinin başladığı yer omuz başıdır. Buna göre doğru omuz genişliği ölçüsü alabilirsiniz.
Omuz genişliği ölçüsü alınırken kişinin kendini kasmamasa gerekir. Kişinin kolları serbest durmalıdır. Omuzlar yukarı kalkmadan doğal duruşundayken ölçü alınmalıdır.

Türn Çevresi Ölçüsü Nasıl Alınır?
Etek, pantolon veya elbise gibi parçalar dikiyorsanız basen ölçüsünü doğru almak gerekir. Türn çevresinin ölçüsü alınırken kalçaların en geniş noktasından mezurayı yatay olarak konumlandırarak ölçü alabilirsiniz. Türn çevresi ve ölçüsü alınırken doğru noktadan ölçü aldığınıza emin olmalısınız. Yanlış noktadan ölçü alınması durumunda pantolon ve etekleri dar dikebilirsiniz. Bu yüzden beden ölçüsü nasıl alınır sorusu ve cevaplarına odaklanabilirsiniz.

Kol Uzunluğu ve Bacak Boyu Ölçüsü Nasıl Alınır?
Doğru ölçü alma teknikleri için kol uzunluğu ve bacak boyu ölçüsünü almaya dikkat etmelisiniz. Kol uzunluğu ölçüsü almak için omuz başından başlamalı ve bileğe kadar ölçmelisiniz. Ölçü alırken kol hafif bir şekilde bükülü olmalıdır. Çok kasılmadan doğal pozisyonda durduğuna emin olmalısınız.
Bacak boyu ölçüsü alırken iki farklı ölçü almalısınız. İç bacak boyu ve dış bacak boyu ölçüleri alınmalıdır. İç bacak boyu ölçüsü almak için kasık bölgesinden ayak bileğine kadar ölçmelisiniz. Dış bacak boyu ölçüsü için bel hizasından ayak bileğine kadar ölçmeniz gerekir. Pantolonlar için ölçüm alındıktan sonra paça boyu için ekstra pay bırakabilirsiniz.
Doğru ölçü alma teknikleri arasında doğru pozisyonda durulması önemlidir. Beden ölçüsü nasıl alınır sorusunun doğru cevabı ölçüm alınırken ince kıyafetler giyilmesidir. Ölçü alınan kişi iç çamaşırları veya ince kıyafetlerle olmalıdır. Bu sayede doğru ölçü alınabilir. Kıyafete göre bolluk payı bırakmayı da unutmamalısınız. Bolluk payı kıyafetin şekline göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden kıyafet dikerken doğru ölçü alma teknikleri ile ölçüm almaya dikkat etmelisiniz.